مهندسی آب دانشگاه محقق اردبیلی

مهندسی آب دانشگاه محقق اردبیلی

منوي اصلي

آرشيو موضوعي

آرشيو مطالب

امکانات

خبرنامه وب سایت:





آمار وب سایت:  

بازدید امروز : 87
بازدید دیروز : 539
بازدید هفته : 701
بازدید ماه : 626
بازدید کل : 46429
تعداد مطالب : 175
تعداد نظرات : 316
تعداد آنلاین : 2

تماس با ما


انواع ســــــد

 

انواع سدها

سدهای خاکی
:

سدهای خاکی مصالحشان را از همان منطقه احداث و یا نواحی نزدیک تأمین می کنند ، و اصولاً دارای هسته رسی می باشند . رس بر اثر تماس با آب مانع نفوذ و انتقال آب و رطوبت می گردد و مانند نوعی عایق رطوبتی عمل می کند . اگر عمده مصالح تشکیل دهنده سد خاکی یکسان باشند ، سد را همگن می گویند و در غیر اینصورت ناهمگن. اگر کل سد خاکی از رس باشد سد خاکی همگن است ، اما اگر هسته مرکزی سد رس باشد و دور هسته مرکزی را با سنگهای دانه درشت پر کرده باشند ، سد غیر همگن محسوب می شود. از نظر تحلیل و آنالیز این نوع سدها بسیار حساس می باشند و در عین حال از نظر اجرا و پیاده سازی ساده تر می باشند.اجرای این سد در رودخانه های عریض ساده تر است. مصالح این سد اعم از ریز دانه و درشت دانه بایستی در دسترس باشد. این سدها برای زمینهایی نامناسب از نظر مقاومت مناسب ترین نوع سد می باشند.


سدهای سنگریز:


این سدها خودبخود غیر همگن می باشند و حتماً باید یک بافت آب بند در مرکز آن قرار گرفته باشد. شکل این سدها درست مانند سد ناهمگن خاکی با هسته رسی می باشد با این تفاوت که در مرکز سد به جای رس از سنگ ریزه نفوذ ناپذیر استفاده می شود و در دور تا دور سد سنگریزه های دشت تر ریخته می شود. در برخی موارد رویه سد را به جای سنگریزه با بتن می پوشانند که در آنصورت دیگر نیازی به هسته آب بند نمی باشد. اینگونه سدها اغلب از نوع بلند می باشند. این نوع سد در برابر زلزله بسیار مقاوم هستند . سنگهای ریخته شده برای سد بایستی خاصیتهایی از قبیل جذب کم آب ، سایش کم ، مقاومت فشاری بالا و در برابر سرد و گرم شدن مقاومت خوبی داشته باشند.



سدهای بتنی وزنی:

                                                    

این سدها عمدتاً کوتاه هستند و ارتفاع آنها بین 15 تا 20 متر می باشد ، این سدها به دلیل وزن زیادی که با بتن برای آن بوجود می آورند بر اثر فشار آب حرکت نمی کند و از جای خود تکان نمی خورد. در این نوع سد سرریز شدن آب مشکلی ایجاد نمی کند . این سدها در دره های عریض ساخته می شوند . این نوع سد در برابر تغییر درجه حرارت نیز هیچگونه حساسیتی ندارد.


سدهای بتنی قوسی :


این سدها معمولاً در درهای باریک با شیب زیاد و از جنس سنگ اجرا می گردد و می تواند دو قوسی نیز باشند و در راستای عمود ی و افقی در ره دو حالت قوس داشته باشند. حسن این سدها این است که اگر به هر علتی در بدنه آنها ترک ایجاد شود خود نیروی فشار اعمالی از جانب آب پشت سد باعث هم آمدن این ترکها ( ترکهای حرارتی) می شود.


سدهای بتنی پشت بند دار:


سدهای پشت بند دار از نوع بلند هستند و با عث جلوگیری از خمشهای زیاد در بتن می شوند و برای تصور آن می توان اینگونه آنرا تشبیه کرد که دیواری بلند را که دارای پی در زمین است با تیرچه هایی در پشت آن نیز محکم نگه داشته شود تا فرو نریزد.


سدهای لاستیکی:


این سدهای اغلب بر روی رودخانه های فصلی زده می شود و این سدها از جنس لاستیک می باشند که در زمان مورد نیاز این سدها را از باد پر می کنند و این عمل باد کردن حجم سد را بالا می برد و سد مانع عبور آب می گردد. از این وع سد که کوتاه نیز می باشد در شمال کشور خودمان نیز وجود دارد.


حال با انواع سدها بطور مختصر آشنا شدیم و بایستی کاربرد این سدها را نیز بدانیم و دلایل استفاده از آنها را نیز به دقت مد نظر بگیریم.


حال پس از آشنایی کوتاه و مختصر با این نوع سدها نحوه ارزیابی برای ساختن یک سد را مورد بررسی قرار می دهیم.


از نظر فنی برای ساختن یک سد می بایست مراحلی سپری شود تا ساختن یک سد آغاز گردد ، هر کدام از این مراحل را یک فاز می نامند به شرح ذیل:


· فاز صفر: آیا ساختن این سد از نظر اقتصادی و مورد کاربری توجیه دارد یا خیر؟


· فاز یک: انواع سدهایی که با توجه به شرایط جغرافیایی و اقتصادی پیشنهاد می شود بطور ریز می بایست مورد بررسی قرار گیرد و میزان ذخیره آب و هزینه ریالی آن مورد بررسی قرار گیرد.


· فاز دو : هندسه و تحلیل سد و ریختن نقشه اجرای سد.


· فاز سه : اجرای سد.


اما در مورد گروههای فنی که برای ساختن یک سد مورد نیاز است به گروههای زیر می توان اشاره کرد:


1- گروه هیدرولیک.


2- گروه هیدرولوژی.


3- گروه زیست محیطی.


4- گروه آبهای زیر زمینی.


5- گروه نقشه برداری.


6- گروه شهر سازی.


7- گروه کشاورزی.


8- گروه زمین شناسی.


9- گروه مدیریت و هماهنگی.



گروههای فنی ذکر شده در کنار یکدیگر پس از تصمیم برای اجرای یک سد گرد می آیند تا یک پروژه به نتیجه برسد. پس از انجام مقدمات مطالعاتی بر روی سد، نوع سد بر اساس منطقه جغرافیایی و مصالح در دسترس سد مورد ارزیابی قرار می گیرد. یکی از نکاتی که جغرافیای منطقه برای ما در ساختن سد مشخص می کند نوع خاک و زمین منطقه و یا دره ای که در آن سد می خواهد اجرا شود ، می باشد ، زیرا نوع بدنه سد و خاک منطقه بسیار حساس است . برای مثال در منطقه ای سنگی با تنگه ای باریک و تنگ ساختن سد خاکی اشتباه است زیرا تماس این دو ماده ( بدنه سد و سنگی بودن منطقه) مانند چسباندن دوماده که یکی صلب و دیگری غیر صلب است می باشد و بر اثر تکان ( زلزله) این دو در نقطه اتصال جدا می شوند که این خطر ناک است.


آبند در سدها


مهندسان برای کاستن از احتمال گسیختگیها ناشی از عملکرد آب زیرزمین ، همواره درصدد اند تا بخش در حال حفاری را آبکشی و خشک نمایند. البته باید توجه داشت که کنترل نیروهای ناشی از نشت آب هم می‌تواند به همان اندازه در جلوگیری از گسیختگی موثر واقع شود. روشهای متنوعی را که برای کنترل نشت و فرار آب زیرزمینی وجود دارد، می‌توان به سه دسته عمده تقسیم کرد که عبارتند از : آب بندها و موانع ، سیستمهای آبکشی ، زهکشها ، صافی ها (*****ها).


آب بندها و موانعی را که بر سر راه جریان آب ایجاد می‌شود، می‌توان به سه دسته آسترها و پوششها ، دیوارها و تزریق تقسیم کرد.


آسترها و پوششها


آسترها و پوششها به صورت لایه‌ای نفوذ ناپذیر اجرا می‌شوند و دارای انواع زیراند:

· تعبیه ورقه‌ای از رس که در بستر دریاچه (به سمت سراب) ایجاد می‌شود و وظیفه آن افزایش مسیر افقی جریان آب در زیر زمین و در نتیجه کاهش فشار آب و میران نشت آن در پاشنه پایاب سد است.

· یک لایه (آستر) رسی یا پلاستیکی که برای جلوگیری از فرار آب از مخزن یا نشت سیالات از حمل تجمع زباله‌ها اجرا می‌شود.


دیوارها Walls


بسیار متنوع بوده و مهمترین انواع آن را به نحو زیر می‌توان خلاصه کرد.


دیوار خاکی متراکم شده


این دیوارها می‌توانند به عنوان یک خاکریز همگن برای سد ، به صورت یک هسته در داخل سد یا ترانشه‌ای در پی سد ، که هسته آن با رس پر شده باشد، اجرا شوند.


دیواره های بتنی


این نوع دیوار معمولا در حفاری پی ها یا به عنوان پوشش داخل تونلها ، مخصوصا در جاهایی که جلوگیری دایم از نفوذ آب لازم باشد، بکار می‌روند. در سدها برای جلوگیری از فرار آب از زیر سد ، دیوار بتنی قایمی را از پایینترین قسمت سد تا لایه‌های نفوذ ناپذیر احداث می‌کنند.


دیوار با شمعهای صفحه‌ای


این نوع دیوار ، که با راندن شمعهای صفحه‌ای به داخل خاک ایجاد می‌شود، موقعی از کارایی خوبی برخوردار است که قفل و بست بین صفحات کامل باشد و این مسئله‌ای است که در زمینهای دارای قلوه سنگ و قطعات درشت تر یا حاوی مواتع دیگر به خوبی امکان پذیر نیست. با افزایش طول شمعها ، امکان خم شدن آنها در خلال راندن وجود دارد. این نوع دیوار تا حدی می‌تواند از نفوذ آب جلوگیری کند. این دیوار را معمولا برای نگاهداری دیواره بخشهای حفاری شده بکار می‌برند. در خاکهای با زهکشی آزاد ، دیوار باید همراه با یک سیستم آبکشی باشد تا فشار جانبی وارده از زمین و آب به دیوار شمعی کاهش یابد.


دیوارهای گلی


دیوارهای گلی و ترانشه‌های پر شده از گل به عنوان عاملی کارآمد برای جلوگیری از نشت آب در پی سدها ، حفاریهای باز ، حفاری تونلها و سیستمهای کنترل آلودگی ، روز به روز مصرف بیشتری پیدا می‌کنند. روش احداث این دیوارها به جز در تونلها ، به این ترتیب است که ابتدا یک ترانشه حفر می‌شود و برای اینکه دیوارهایی ترانشه در طول حفاری ریزش نکند، داخل آن را با گل روانی از بنتونیت پر می‌کنند. در پایان حفر ترانشه ، این گل روان با موادی که بتواند یک دیوار دایمی و نسبتا غیرقابل تراکم و نفوذ ناپذیر را بسازد، تعویض می‌شود.


دیوار دیافراگمی


بتنی نوع سازه دایمی است که توسط تکنیک ترانشه‌های حاوی گل روان ایجاد می‌شود. به این منظور قطعه‌ای از ترانشه تا عرض 7 متر را تا عمق دلخواه حفر می‌کنیم. در مرحله بعد یک شبکه (جوشن) فولادی پیش ساخته به داخل آن رانده می‌شود. در کلیه مراحل حفاری و راندن شبکه فولادی ، ترانشه توسط گل روانی که داخل آن ریخته می‌شود، از ریزش محفوظ می‌ماند. در مرحله بعد گل روان توسط بتن جایگزین می‌شود و پس از گرفتن بتن ، قطعه بعدی اجرا می‌شود.


دیوارهای یخی


این دیوارها که با یخ زدن بخشی از زمین اشباع شده ایجاد می‌شوند به عنوان عامل موقتی در جلوگیری از نشت آب در حفاریهای باز ، تونلها و شفتها مورد استفاده قرار می‌گیرند. این روش بیش از همه در رسوبات ضخیم ماسه‌ای و لایه‌ای اشباع شده و یا در جاهایی که مواد سازنده گل روان ممکن است منابع آب را آلوده سازد، بکار می‌رود. از دیوارهایی یخی سالهاست که در معادن و برای احداث چاههایی قایم (شفتها) تا عمق 300 متر استفاده شده است.


این روش پرهزینه و وقتگیر است و معمولا یک تاخیر 6 ماهه در کار را باعث می‌شود. علاوه بر آن باید دقت زیادی در اجرای آن بشود. زیرا حتی یک جریان کوچک آب از میان دیوار به داخل بخش حفاری شده می‌تواند فاجعه آمیز باشد. بر اثر یخ زدن ممکن است تورم قابل ملاحظه‌ای نیز در خاکهای سطحی اطراف ساختگاه بوجود آید که پس از آب شدن یخها می‌تواند با فروریزش زمین همراه شود. مقدار تورم و فروریزش متعاقب آن وابسته به نوع مواد واقع در نزدیک سطح زمین است.


تزریق


تزریق دوغاب به داخل خاکهای نفوذ پذیر و سنگ ، روش رایج و دایمی برای جلوگیری از جریان آب زیرزمینی است. البته در اغلب موارد دیواری که به این ترتیب بوجود می‌آید کاملا نفوذ پذیر نیست. از تزریق همچنین برای افزایش مقاومت سنگ و خاک سود جسته می‌شود. دوغابها متنوع اند و می‌توانند ترکیبی از سیمان ، سیمان و خاک یا مواد شیمیایی باشند. انتخاب نوع دوغاب به تخلخل سازندهای زمین شناسی ، سرعت جریان آب و مقاومت فشاری نهایی بخشهای تزریق شده بستگی دارد.


بطور کلی دوغابهای ماسه - سیمان برای بستن حفره‌های بزرگ و شکستگیها و دوغابهای رس و سیمان پرتلند برای بستن شکستگیهای نسبتا کوچک و خاکهای دانه درشت بکار می‌روند. به منظور کنترل جریان آب زیرزمینی ، حفر رشته منفردی از گمانه‌ها و تزریق در آنها اغلب کافی است. پرده تزریق را می‌توان با افزودن رشته‌های دیگری از گمانه‌های تزریق شده ضخیم تر نمود. در سنگهای شکافدار یا جاهایی که جریان زیاد است، موفقیت عملیات تزریق کمتر است.


انواع سدها از نظر كاربرد:


1) سدهای مخزنی:به منظور ذخیره آب برای تاءمین مصارف شرب، كشاورزی و صنعت احداث می گردد.حجم مخزن این سدها بسیار بزرگ است.این نوع سدها شامل سدهای بتنی دو قوسی و بتنی وزنی و سدهای خاكی می شوند.

2) سدهای تنظیمی:هدف از ساخت این سدها تنظیم دبی ثابتی برای رودخانه می باشد.این نوع سدها در پائین دست سدهای مخزنی بزرگ احداث می گردند.ارتفاع آنها كم و میزان حجم آبی كه در آن ها ذخیره می شود، كم می باشد.جنس این سدها اكثرا بتنی با حاشیه های سنگریزه ای می باشد.
3)سدهای انحرافی:برای منحرف كردن آب مورد استفاده قرار می گیرند،این سدها در مسیر رودخانه ها احداث می گردند و با افزایش هد آب باعث سوار شدن آب بر زمین های مجاور می گردد.همچنین از این سدها برای منحرف كردن آب قبل و بعد از محل های ساخت سدهای بزرگ استفاده می شود.

4)سدهای رسوبگیر

این نوع سدها دارای ارتفاع كمی می باشد و جنس آنها بتن و سنگ می باشد.هدف ازاین سدها برای جلوگیری از ورود رسوبات به داخل سدهای بزرگ می باشد و قبل از این سدها احداث می شوند.

سازه های وابسته به سد:


پی ها وتكیه گاهها : از اركان بسیار مهم سدها می باشند كه نیاز به پایداری در طول ساخت و بهره برداری دارند.

اگرچه اغلب سدهای بتنی چه از نوع وزنی و پایدار و چه از نوع قوسی بر روی بسترهای سنگی مقاوم ساخته می شوند، ولی نیاز به كنترل مخصوصا مقاومت لغزشی و تراوشی دارند
سدهای بتنی قوسی نیاز به پی و تكیه گاههای مقاوم دارند و سدهای بتنی وزنی باید از نظر پی مقاوم باشند ولی اهمیت پی و دیواره در سدهای خاكی بسیار كمتر می باشد.
گالری ها ، اتاقك ها و شفت ها:
این سازه ها جهت حفاری ، تزریق،جمع آوری زهكش ها،نصب و راه اندازی و نگهداری وسایل جنبی در سدهابه كار می روندو قسمتی از ساختمان سد می باشند.
پائین ترین گالری در دیواره سد كه عموما در داخل پی قرار دارد، گالری زهكش نامیده می شود و كلیه آبهای نشتی و زه ابهای خروجی از زهكش ها وارد این گالری می شود و سپس از آن تخلیه می گردد.

سریزها:


سریزها سازه های تنظیم كننده مانند دریچه ها و سازه های آرام كننده جریان مانند حوضچه آرامش از تاسیسات وابسته به سد هستند و در سدهای بتنی عموما بر زاویه پائین دست بدنه سد قرار می گیرند.


تخلیه كننده ها :

جهت انتقال آب از دریاچه سد به پائین دست آن به كار می روند و اجزاء آن عبارتند از:
كانل ورودی
آبراه
اتاقك دریچه
شوت و سرسره
انرژی گیر
از سازه های وابسته به سد هستند كه كنترل رفتار و اطمینان از عملكرد آن در رفتار سد بسیار مهم است.
دریچه ها:
تمام دریچه ها و شیر آلات نصبی از تاسیسات وابسته به شمار می روند.

نیروهای وارد بر سد:


1 ) نیروی فشار منفذی

2 ) نیروی وزن سد
3 ) نیروی افقی آب در بالادست
4) نیروی عمودی آب در بالادست

موارد كنترل در سدهای بتنی:


تراز آب مخزن :

تراز آب مخزن با ذكر تاریخ اندازه گیری نوشته می شود و به صورت روزانه اندازه گیری می گردد.
تمام پارامترها از قبیل تغییر شكل ها و جابجایی هاو تاثیر درجه حرارت و تنش ها،كرنش ها و نیروی uplift تابع تراز آب می باشد.

دما :


اندازه گیری های دما شامل دمای آب و دمای هوا و دمای بتن در ترازها ئ نقاط مختلف است.

تراز آب بیشتر باشد بر دمای بتن تاثیر درجه حرارت كمتر است چون خود یك عایق است.

تغییر شكل ها :


تغییر جابجایی ها و،تغییر مكان های افقی و قائم و تغییر شكل های داخلی و دورانی


فشار منفذی :


كه این فشار توسط پیزومتر بدست می آید.

( پیزومتر برای بدست آوردن فشار نقطه ای در خاك است‌.)
فشار ناشی از آب در خاك زیری كه به سمت بالا وارد می شود را فشار منفذی گویند و با نصب پیزومترها در جهت سراب به پایاب در پی سد می توانیم فشار در هر نقطه را مشخص نماییم.علاوه بر آن از پیزومترها برای كاهش فشار منفذی استفاده می گردد.
نشت آب :
اگر نشت زیاد شود یعنی دیواره در حال ریزش است.

حركات كل سد


زلزله :


با استفاده از دستگاه های زلزله نگار

بدنه،پی تكیه گاهها و سنگ بستر :
در طول عمر مفید سد حالات مختلفی اتفاق می افتد كه باید سد در مقابل تمام این حالات پایدار و ایمن باشد.این حالات شامل وضعیت زمان ساخت اولین آبگیری در طولانی مدت تخلیه سریع،شرایط سیلابی و زلزله می باشد.
در تمام شرایط بایستی سد در مقابل واژگونی در هر یك از صفحات افقی در مقاطع میانی سد ، در كف و صفحه های پائین تر از كف ایمن باشدو نیز صفحات میانی بدنه و صفحات پی و یا تركیبی از آن ها لغزش رخ ندهد و بالاخره تنش ها در حد مجاز باشد.
در مورد سدهای قوسی رفتار سد به صورت انتقال نیرو از طریق قوس ها به تكیه گاه هاو انتقال بخشی دیگر به پی می باشد.
عموما رفتار سد در مواقع سیلابی و زلزله باید پیش بینی گردد.پاسخ سد در مواقع زلزله به مشخصات حركت زمین در عرض و ارتفاع بستگی دارد.
حركت آب مخزن در اثر زلزله تغییر شكل پذیری سنگ كف و تاثیر متقابل حركات آب ، سد و بستر باید بررسی گردد.

اثر بارها و نیروهای خارجی بر جسم سد به صورت های زیر در رفتار سد ظاهر می شود:


1) تغییر شكل سد به صورتشعاعی در جهت افق و مماسی از سراب به پایاب در سدهای قوسی و به صورت افقی و قائم در سدهای وزنی و خاكی می باشد

2) تغییر شكل سنگ كه شامل تراكم،تورم و یا چرخش می شود.
3) تغییرات در درزهای اتصال افقی
4) تغییرات كرنش و تنش در بتن
5) چرخش بدنه سد یا سنگ بستر
6) ایجاد فشار uplift
7) نشت آب
8) ایجاد ترك در بدنه و تكیه گاه ها

محل های كنترل در سدهای بتنی:1) وجه بالادست بدنه سد:

كنترل درزها و ترك،وضعیت بتن از نظر فرسایش و خوردگی
2) وجه پائین دست:
كنترل درزها و ترك،شوره زدگی بتن (اگر زیاد باشد علاوه بر نشت آب املاح بتن نیز در حال شسته شدن است)و وضعیت خود بتن
3) تاج سد:
كنترل سواره و پیاده رو از لحاظ خوردگی و فرسایش عوامل طبیعی ترك و وضعیت نقاط ثابت پنج مارك
) گالری های بدنه سد :
نشت و ترك های احتمالی و درزها و وضعیت زهكش ها(در گالری تحتانی)باید كنترل شود.
5) وضعیت پی در پنجه:
كنترل نشت آب،ترك و فرسایش بتن
6) گالری تحتانی :
كنترل ترك ها وضعیت نشت آب و زهكش ها كنترل سطح بتن و شوره زدگی
7) سریزها:
كنترل دریچه و عملكرد آن،تكیه گاهها و كابل ها و زنگ زدگی دیواره دریچه،كنترل درزها و ترك در رویه بالادست سریز،فرسایش بتن در آبگذر و تاج سریز كنترل بتن در كانال هوادهی
8)حوضچه آرامش:
حوضچه آرامش از لحاظ رسوب گذاری،فرسایش لبه ها،دیواره و كف حوضچه و وضعیت بتن
بلوك های ضربه گیر در داخل حوضچه آرامش باعث ایجاد پرش هیدرولیكی در حوضچه می گردد.ایجاد پرش هیدرولیكی و افزایش عمق ثانویه باعث افت انرژی جریان می گردد.
9) آبگیر :
كنترل سطح بتن و لبه هافوضعیت آشغال گیرها،خوردگی و زنگ زدگی
آبگیر محل هایی هستند كه برای انتقال آب از دریاچه سد به پائین دست و یا انتقال آب از دریاچه سد كه نیروگاهها از آن ها استفاده می شود.

برای جلوگیری از ورود آشغال ها،تنه درختان به داخل آبراهه و همچنین نیروگاهها،از آشغالگیرهایی در ورودی آن ها استفاده می شودكه نیاز به كنترل و مراقبت دارد.

10)تكیه گاهها و بستر زمین:
تكیه گاهها و پی سد یكی از مهمترین موارد كنترل در سدسازی می باشد.به خاطر اینكه تكیه گاهها یا پی در اثر نیروهای وارد به آنها می توانند جابجا شوند و این جابجایی در مقیاس زیاد باعث از بین رفتن سد می گردد.بنابراین باید تغییرات آن بطور مداوم مورد بررسی قرار گیرد.

بررسی درزها و شكاف های ایجاد شده در پی و دیواره و شكاف ها در محل پی و تكیه گاههای سد بررسی شكاف ها در صخره های طرفین، بررسی ریزش سنگ،میزان رسوب گذاری در مخزن دریاچه رویش گیاهان در تكیه گاه ها،حفره های فرسایشی،لایه های لغزشی و انحلال در آب از موارد مهم كنترل پی و دیواره می باشد.

1)كنترل دستگاههای اندازه گیری و تجهیزات كنترل
ابزارهای سازه ای،ابزارهای زهكشی،نشت تجهیزات اندازه گیری فشار uplift زلزله نگار،شیر آلات،جرثقیل ها و چراغ ها
همانطور كه اشاره شد كلید كنترل ها و اندازه گیری ها در تمام مقاطع و نقاط سد به دلیل وجود نیروها و لارها و تمركز تنش از حساسیت بیشتری برخوردارند.لذا كنترل ها و اندازه گیری ها باید با دقت بیشتر و دوره زمانی كمتری در این نقاط صورت گیرد.
این محل های كنترل در سدهای بتنی وزنی پایه دار با سدهای قوسی تفاوت دارد كه به شرح زیر می باشد:

* سدهای پایه دار وزنی:


مهمترین تغییر مكان در این سدها در جهت سراب به پایاب (شعاعی) می باشددر حال یكه تغییر مكان ها در جهت چپ به راست(محور سد)از اهمیت كمتری برخوردار می باشد.كلیه درزها(درزهای انقباضی و افقی)كنترل ترك و جابجایی.


* سدهای قوسی:


-تغییر مكان سراب به پایاب

-تغییر مكان چپ به راست یا تغییر مكان در جهت محور تاج سد(مماسی).ترك در تكیه گاهها و ترك در تونل های افقی و گالری ها
اصول نگهداری و تعمیرات:
سدها از بزرگترین طرح های عمرانی هر كشوری می باشد كه در رشد و شكوفایی اقتصادی هر جامعه نقش بسزایی دارد و برای ساخت و اجرای آن ها زمان و هزینه بسیار زیادی صرف گردیده است.
حفظ،نگهداری،دوام و تضمین بهره برداری ضرورت بهره برداری محسوب می گردد.نگهداری مقدم بر تعمیرات است و منظور از نگهداری حفظ سلامت و كارایی و نگهداشتن وضعیت سازه به همان شكل اجرا و ساخت اولیه است.
اقدامات اجرایی و پیوسته جهت نگهداشتن و پیشگیری از صدمات ناشی از آسیبات حركتی،نشست و نشت آب،آسیب های شیمیایی،صدمات زلزله و سیل و سایر صدمات فیزیكی و شیمیایی منجر به تضمین سلامتی آن می گردد.
تعمیرات زمانی انجام می شود كه نگهداری جایگاهه در دستگاه بهره بردار نداشته و احتمال خطرات و اثرات سوء و مخرب در پیش باشد.
موضوع مهم در ارتباط با نگهداری و تعمیرات تامین هزینه و برآورد دقیق حجم عملیات و و نیز مصالح مصرفی و نیز زمان تعمیرات می باشد.
در مرحله تعمیرات پارامترهای زیر مهم می باشد:

1) آسیب شناسی

2) اثرات حال و آینده ناشی از آسیب دیدگی
3) ضرورت و روش تعمیر
4) حجم عملیات ترمیم،زمان و هزینه.

 


نظرات شما عزیزان:

نام :
آدرس ایمیل:
وب سایت/بلاگ :
متن پیام:
:) :( ;) :D
;)) :X :? :P
:* =(( :O };-
:B /:) =DD :S
-) :-(( :-| :-))
نظر خصوصی

 کد را وارد نمایید:

 

 

 

عکس شما

آپلود عکس دلخواه:

نويسنده: mehdy.ykh تاريخ: سه شنبه 27 فروردين 1392برچسب:, موضوع: <-water-> لينک به اين مطلب

درباره سایت

..............uma.ac@post.com............. برای بهتر نمایش دادن سایت از firefox استفاده کنید آدرس جدید سایت: ...................water91.tk..................

نويسندگان

لينکهاي روزانه

جستجوي مطالب

عناوين آخرين مطالب ارسالي
:: دانلود کتاب های مهندسی آب به زبان انگلیسی
:: برنامه های جدید در دانشگاه به گفته ی ریاست محترم
:: دکـتر گــودرز صـادقی ریاست دانشــگاه محقّـق اردبیــلی
:: ارکان نظام جمهوری اسلامی ایران
:: تاریخ ایران
:: دانلـــود نسخه فارسی مقاومـــت مصــالح جانـســون + حـــل المــسائل
:: استــاد خســته نبـــاشــــید !!!
:: فوری . . . . . فوری
:: عکس های جالب از زیر میکروسکوپ
:: دانلود برنامه هفت ترمه دوره کارشناسی-آب
:: سد كارون۳
:: دلم یک فنجان چای داغ می خواهد
:: HAPPY NEW YEAR
:: خانه موسیقی
:: تصاویر/ نقاشی‌های باور نکردنی با مداد رنگی!
:: تفاوت مغز زنان و مردان
:: . . . خبر در حد لالیگا . . .
:: ســـرّی . . . . secret
:: برنامه ماشین حساب پیشرفته با ویژوال بیسیک
:: نمایش گرافیکی میزان گرایش به موبایل و اینترنت در ۲۰۱۲
:: خودروی بدون راننده گوگل، در هر ثانیه، ۷۵۰ مگابایت اطلاعات جمع می‌کند!
:: آيفون شفاف
:: دنیای حافظه های فلش مدرن
:: . . . . روزت مبـــارک همکلاســـی . . . .
:: آیا میدانستید که
:: صحبت خدا با
:: طنز
:: اساتيد دانشکده فناوری کشاورزی و منابع طبيعی
:: نرم افزارها و نقشه های هوا و اقلیم شناسي
:: اوج مهندسی در "سدسازی"
:: یـا حـســیـن . . . .
:: خلاقیت در ریش و سبیل
:: به این تصاویر زیاد خیره نشین...
:: ----
:: مثلث____ بافت____ خاک
:: در facebook با ما باشید
:: ساخت یک ابر خازن سیلیکونی و هفته ها تامین انرژی دستگاه ها با هر بار شارژ
:: How To Use A Hydrometer in Winemaking
:: آدرس جدید سایت :
:: و امّا خبـــــر . . .
:: بزرگترین سازه های ساخت دست بشر/ عکس
:: موضوعات مناسب پروژه و پایان نامه
:: خبری خوش در راه است . . . .
:: . . . عید قربان مبارک . . .
:: (o:
:: Water Jobs in Australia
:: تصاویر پر خرج ترین سازه های دنیا
:: سایتی برای اندازه گیری سرعت آپلود و دانلود
:: پنجاه ترفند اندروید
:: دانلود کتاب استاتیک مریام + حل المسائل

 

© All Rights Reserved to uma.ac.lxb.ir | طراح سایت: poya.fk